B-Classic voorstelling van Ekaterina Levental voor Neos leden

Waar en wanneer?

  • 24/04/2019 14:00
  • 24/04/2019 17:00
  • Herkenrodehoeve Opheers Opheersstraat 81 Heers

Neos Limburg organiseert samen met B-Classic de voorstelling van Ekaterina Levental. Neos Limburg zal een deel van de opbrengst schenken aan Een Hart voor Limburg, om zo maatschappelijk kwetsbare kinderen extra kansen te geven.

 

In ‘De Grens’ vertelt de succesvolle zangeres en theaterperformer Ekaterina Levental, haar persoonlijk verhaal over haar vlucht uit de Sovjet Unie en haar verblijf als 16 jarig meisje in verschillende asielzoekerscentra in Nederland. En wat het betekent om als puber ineens hier op te groeien. Zij vertelt, speelt, zingt in het Nederlands, Russisch, Italiaans en Jiddisj. Daarbij begeleidt ze zichzelf op de harp.

 

Ekaterina Levental is met haar joodse moeder, niet-joodse stiefvader en drie halfbroertjes in een Nederlands asielzoekerscentrum terechtgekomen. Omdat zij de enige is die Engels spreekt moet zij steeds het woord doen en daarbij antwoord geven op slinkse vragen die zijn bedoeld om hen als vluchtelingen tegen te houden.

Ten slotte, na vele jaren wachten, mag het gezin in Nederland blijven. Hier kan Ekaterina studeren. Levental maakt zich met haar levensverhaal tot symbool van al die vluchtelingen die zoveel zouden kunnen bijdragen aan Europa, maar die worden tegengehouden, ontmoedigd, afgemat, murw en monddood gemaakt.

 

De voorstelling schept geen beeld van een zielige vrouw die voortdurend het slachtoffer is. Er wordt juist een heel sterke vrouw neergezet, die in staat is te vechten tegen haar lot, te liegen als dat moet en die vooral kan dromen. Zij wil muzikant worden, zangeres, en is bereid daar veel voor op te offeren. Mannen willen haar graag helpen, maar vragen daar een hoge prijs voor: dat zij bereid is afhankelijk van hen te zijn en haar dromen op te geven.

In en aan deze voorstelling zien we dat zij haar droom heeft waargemaakt!

 

 

Ga terug naar overzicht