… deel uitmaken van de samenleving: een vereniging, sportclub, buurt, school of team. 

Bastabende 2.0 stoomt deze jongeren tussen 15 en 18 jaar klaar voor de toekomst door met elkaar en de omgeving in gesprek te gaan. Daarvoor schakelt men moderne media en TV in. De jongeren brengen hun eigen dromen, talenten en kansen in beeld, gaan de samenwerking aan, laten iedereen zien wat wél mogelijk is. 

 

In de videoworkshops leren de deelnemers de kneepjes van het vak. Ze leren over compositie, cadrage, maar ook de wetten van de beeldtaal en montagetechnieken. 

De kernredactie komt twee maal per maand samen. Zij staat in voor het schrijven van de teksten en scripts, research, fact checking, interview, opname, montage, sonorisatie, voice over en grafiek op het programma. Ze maken minstens 2 reportages per maand.

De jongeren zijn tevens hoofdrolspelers en vertrekken vanuit hun eigen verhaal en zoeken naar hun eigen match. Een match is een wederzijds engagement tussen jongere en buurtvereniging, club, bedrijf … om samen te werken, spelen, leven …

In een volgende fase creëren de deelnemers digitale content. Ze zijn aanwezig op YouTube, sociale netwerksites en platforms en TVL en houden de conversaties op gang. 

 

De kerngroep werkt als een volwaardige groep journalisten. Ze leren on the job de verschillende functies binnen een mediabedrijf. Ze verzamelen kennis en vaardigheden die ze blijvend kunnen gebruiken. Het aantal betrokkenen bij het netwerk groeit naarmate het project langer duurt. Door het programma op TVL (in de namiddag tijdens Studio TVL) uit te zenden heeft men een groot bereik in de regio. In de uitzendingen verwijzen de jongeren ook direct naar de weblog, Facebook- en Twitteraccount. Dit zal voor een aantal jongeren wegen openen naar een fijne groep mensen bij wie ze zich thuis voelen: een match tussen henzelf en een vereniging, een team of het buurtleven …

Villa Basta verwacht dan ook dat een aantal organisaties en bedrijven hun voorbeeld volgt en de jongeren een plaats geeft in hun werking.

Een Hart voor Limburg steunt met 6 500 euro.

Ga terug naar overzicht