• Carevita vzw

Zorgenvriendjes op school

 

Kinderen die geconfronteerd worden met ziekte en/of verdriet in hun omgeving tonen vaak hun eigen gevoelens niet, omdat ze hun ouders niet nog meer verdriet willen aandoen.

 

Om kinderen te helpen met hun verdriet en gevoelens werden de zorgenvriendjes ontwikkeld. Deze lossen de zorgen niet op, maar ondersteunen het verwerkingsproces. Naast een aantal zorgenvriendjes, wordt ook een bijhorende handleiding ter beschikking gesteld van de scholen. Via trainingen worden ook praktische vragen van scholen bespreekbaar gemaakt en worden ook handvaten aangeboden voor de opvang van een kind in een rouw & verliessituatie.  Hierbij kan het gaan over een overlijden van iemand uit de omgeving van het kind, maar het kan ook graan over een diagnose van een ziekte bij het kind of iemand uit zijn omgeving, een scheiding,… Omwille van behapbaarheid en financiële redenen is gekozen om te starten in de zorgregio Noord-Limburg en nadien verder uit te rollen over heel de provincie.

 

Het zorgenvriendje is een klein knuffel-monstertje dat de zorgen van de kinderen letterlijk en figuurlijk opeet. Door een rits kan het kind een papiertje met daarop een boodschap, krabbels, gedicht of een andere tekst in het poppetje steken. Als het kind dat wenst kan hij over de inhoud in gesprek gaan met zijn omgeving. Door het zorgenvriendje op school te hebben is de school de eerste potentiële context. Bij uitbreiding kan de boodschap ook thuis besproken worden.

 

Steun EHvL : 3.000 euro

Ga terug naar overzicht